Divji prašič

TOC

Podvarek iz mesa divjega prašiča

• 1,2 kg plečeta divjega prašiča,
  • 40 g masti,
  • 100 g prekajene slanine,
  • 60 g čebule,
  • 30 g paradižnikove mezge,
  • 600 g kislega zelja,
  • sol.

Postopek
Mesu odrežemo odvečno maščobo, ga posolimo in popečemo na masti, da dobi rumeno barvo. K mesu dodamo narezano čebulo in prekajeno slanino, ki smo jo narezali na rezance. Nato dodamo kislo zelje s paradižnikovo mezgo in vse skupaj dušimo. Med dušenjem dolivamo juho. Ko je meso že dovolj mehko, dodamo kislo smetano in dušimo še pet minut. Meso razrežemo in postrežemo s podvarkom.

Zrezek divjega prašiča na angleški način

• 1 kg stegna divjega prašiča,
  • 200 g gnjati,
  • 60 g šalotke,
  • 60 g masti,
  • 2 jajci,
  • limona, poper, sol.

Postopek
Iz očiščenega stegna narežemo šest zrezkov, jih potolčemo, poškropimo s sokom limone, posolimo in pustimo eno uro. Nato jih hitro opečemo in zarumenimo na obeh straneh. Na preostali masti spražimo šalotko in narezano gnjat. Primešamo dve jajci, popopramo in stresemo na zrezke ter ponudimo s krompirjevo kašo.

Pečena divja svinja s smetano

• 1,5 kg mesa divje svinje,
  • 120 g prekajene slanine,
  • 80 g masti,
  • 60 g čebule,
  • 40 g korenja,
  • 20 g zelene,
  • 15 zrn brinovih jagod,
  • 10 poprovih zrn,
  • 1 dl vina,
  • 1 limona,
  • 60 g brusnic,
  • timijan, žafran, žajbelj.

Postopek
Meso divje svinje vzamemo iz kvaše; stegno ali hrbet očistimo kožic in maščobe. Nato meso natremo s stolčenimi brinovimi jagodami in preslaninimo. Na masti prepražimo sesekljano čebulo in vso narezano zelenjavo, dodamo dišave in začimbe ter z mesom dušimo v pečici do mehkega. Med dušenjem zalivamo z juho. Omako posujemo z moko, pustimo dobro prevreti in nato pretlačimo skozi sito. Omaki dodamo še vino, kislo smetano in malo limoninega soka. Meso razrežemo in ponudimo z omako. Okrasimo ga z rezinami limone, na katere naložimo brusnice. Priloga so lahko ocvrti kroketi, domači rezanci, kruhovi ali krompirjevi cmoki.

Divji prašič na primorski način

• 1 kg svinjskega stegna,
  • 60 g masla,
  • 250 g čebule,
  • 300 g zelene,
  • pol limone,
  • 20 g česna,
  • 40 g kumine,
  • 20 g kaper,
  • 10 poprovih zrn.

Postopek
Zdrobimo kumino s soljo in s tem nadrgnemo svinjsko stegno. Na razgreto maslo stresemo narezano čebulo, zeleno, sesekljan česen, na rezine zrezano limono, poper, kapre in meso ter pečemo v pečici toliko časa, da je lepo rumeno in hrustljavo. Nato meso preložimo v drugo posodo in jo postavimo na toplo. Zelenjavo pretlačimo skozi sito, po potrebi dolijemo juho in prevremo. Meso razrežemo in prelijemo z omako. Ponudimo s krompirjevimi rogljiči ali kroketi.

Zarebrnica divje svinje z zelenjavo

• 1 kg hrbta divje svinje,
  • 60 g masti,
  • 40 g moke,
  • 40 g graha,
  • 40 g svežih gobic,
  • 40 g šalotke,
  • 40 g korenja,
  • kumina, sol, poper.

Postopek
S hrbta nasekamo šest zarebrnic, potolčemo in potresemo s kumino ter popečemo na masti, da zarumenijo. Na drugi masti zarumenimo moko s sesekljano šalotko, narezanimi gobicami, korenjem in kuhanim zelenim grahom. To zalijemo z juho. V zelenjavo damo zarebrnice, kumino, poper in sol ter parimo tri četrt ure. Dodamo še kislo smetano. Ponudimo z jajčnim rižem.

Ragu divje svinje s sladkim zeljem

• 1,2 kg plečeta divje svinje,
  • 50 g moke,
  • 500 g svežega sladkega zelja,
  • 200 g česna,
  • 20 g kaper,
  • 5 g kumine,
  • poper, sol.

Postopek
Meso narežemo na koščke in pražimo na masti s sesekljano čebulo in česnom, da zarumeni. Posujemo z moko in zalijemo z juho ter dušimo do mehkega. V drugem loncu skuhamo na kocke narezano sveže zelje z vsemi dišavami in začimbami. To stresemo k mesu in pustimo vreti še deset minut. Ponudimo s krompirjevimi valjanci.

Divji prašič v brinovi polivki

• 1,5 kg mesa,
  • 100 g olja,
  • pol čebule,
  • 50 g moke,
  • voda ali juha,
  • sol,
  • 20 brinovih jagod,
  • 3–5 nageljnovih žbic,
  • ščep sladkorja,
  • kis.

Postopek
Na zrezke ali večje koščke zrezano meso dušimo s prav malo vode. Posebej na olju zarumenimo malo čebule in moke. Zalijemo in razkuhamo z vodo ali juho od prašiča. Zlijemo k mesu, dodamo precej stolčenih brinovih jagod, nekaj nageljnovih žbic, sol in ščepec sladkorja. Ko dobro prevre, jed še okisamo.

Dušen divji prašič

• 2 kg hrbtišča ali stegna,
  • 1 l črnega vina,
  • kos korenčka,
  • kos zelene,
  • velika čebula,
  • 2 korenini peteršilja,
  • pol žlice brinovih jagod,
  • 2 lovorova lista,
  • 4 zrna pimenta,
  • 4 klinčki,
  • pol žlice poprovih zrn.

Postopek
Kos dobro opranega hrbtišča ali stegna divjega prašiča nasolimo, položimo v pološčeno kozico in nanj vlijemo vino, zmešano z enako količino vode. Dodamo zelenjavo in dišave in pokrito dušimo od 3 do 4 ure. Medtem meso enkrat obrnemo. Zmehčano meso zrežemo na rezine in zložimo na ogret krožnik. S soka poberemo maščobo in ga precedimo na meso. Postrežemo z brusnično omako ali mrzlimi vkuhanimi brusnicami.