Jelen

• 20 g moke,
  • 10 g kaper,
  • 1 dl vina,
  • kumina, česen, majaron, kisle kumarice, sol.

Postopek
Mesu (pleče, vrat) odstranimo kosti in ga narežemo na koščke. Na lističe narezano čebulo popražimo na masti in ko nekoliko zarumeni, ji dodamo skupaj sesekljane kapre, kumino, česen, majaron in kislo kumarico. Dodamo še paradižnikovo mezgo in sol ter pražimo, da se meso zmehča. Po potrebi dolivamo juho. Pripravljeno meso prestavimo v drugo posodo, omaki pa dodamo papriko in moko, še nekoliko prepražimo in zalijemo z juho ter prevremo. Omako pretlačimo skozi sito, pomešamo z mesom, dodamo vino in pustimo, da vre še 20 minut. Postrežemo z domačimi rezanci, polento ali jajčnimi žličniki.

Jelenov ragu

• 1,2 kg jelenovega plečeta,
  • 100 g masti,
  • 80 g prekajene slanine,
  • 200 g čebule,
  • 50 g moke,
  • 10 g peteršilja,
  • 100 g svežih gobic,
  • 20 g česna,
  • 1 dl kisle smetane,
  • timijan, žajbelj, lovorjev list, sol.

Postopek
V kozici na masti in prekajeni slanini popražimo sesekljano čebulo in peteršilj. Dodamo na večje kose narezano jelenovo meso, začimbe in dišave. Zarumenimo in zalijemo z malo kvaše. Pokrito dušimo do mehkega. Nato potresemo z moko, še malo popražimo, posolimo ter po potrebi dolijemo divjačinsko juho. Dodamo narezane in prevrete gobice ter limonin sok in pustimo, da vre še nekaj minut. Postrežemo z žličniki ali raznimi cmoki.

Jelenov hrbet

Sestavine:

• kvašen, preslaninjen jelenov hrbet,
  • kvaša,
  • 80 g masla ali masti,
  • 0,25 l kisle smetane,
  • sol, poper.

Postopek
Kvašen, preslaninjen in osoljen jelenov hrbet polijemo z vročo mastjo in pečemo kakor vsako drugo pečenko. Medtem ko ga pečemo, ga polivamo s kvašo in pozneje s samo mastjo. Ko je pečen, odlijemo mast, polijemo meso s smetano in še malo zapečemo. Narezano meso oblijemo s smetano, h kateri kanemo malo juhe, ali pa ga polivamo s presnim maslom in na koncu prilijemo malo juhe. Postrežemo s kuhanim krompirjem.

Dušeno jelenovo pleče

• jelenovo pleče,
  • 2 žlici masti,
  • jušna zelenjava,
  • lovorov list,
  • šopek timijana,
  • žlička poprovih zrn,
  • 2 klinčka,
  • košček limonine lupine,
  • za koruzno zrno ingverja,
  • sol,
  • kis,
  • kozarec črnega vina,
  • žlica moke,
  • limonin sok.

Postopek
V kozici pripravimo mast, zelenjavo in dišave ter prekvašeno ali samo uležano in nasoljeno pleče. Prilijemo malo kisa, vino, nekaj žlic juhe ter pokrito dušimo dve uri do dve uri in pol. Medtem pleče enkrat obrnemo; če se je sok posušil, prilijemo malo juhe. Ko se meso zmehča, ga preložimo v drugo kozico in postavimo na toplo, zelenjavo pa potresemo z moko, prepražimo, zalijemo z zajemalko juhe in nekaj časa kuhamo. Potem precedimo omako na meso in še nekoliko pokuhamo. Preden razrezano meso oblijemo z omako, ji dodamo limonin sok. Postrežemo z zdrobovim cmokom v prtiču.