Srna

• 1,5 kg srne, s hrbta ali stegna
  • sol,
  • 80 g prekajene slanine,
  • zelenjava in dišave kot za kvašo,
  • 80 g masti,
  • 2 žlici moke,
  • 0,25 l kisle smetane,
  • poper.

Postopek
Prekvašenemu mesu odstranimo kožice, ga posolimo in na gosto pretaknemo s slanino v smeri mesnih vlaken. V kozico pripravimo zelenjavo in dišave, nanje položimo meso in ga polijemo z vrelo mastjo. Prilijemo nekoliko kvaše ter počasi dušimo naprej pokrito na štedilniku približno uro, cel hrbet nekoliko dlje. Meso večkrat polijemo z mastjo in kvašo. Ko je že mehko, ga damo v vročo pečico, da se popeče in osuši sok. Meso potresemo z moko, in ko ta zarumeni, ga oblijemo s smetano ter še nekaj časa pečemo, da smetana zavre. Prilijemo še nekaj žlic juhe. Na rezine zrezano meso zložimo na ogret krožnik in nanj precedimo omako; prej poberemo z nje mast. Garniramo z maslenimi ali krompirjevimi rogljiči.

Srnino stegno ali hrbet kot pečenka

Sestavine:

• srnino stegno ali hrbet,
  • sol,
  • 80 g prekajene slanine,
  • 80 g masti,
  • košček čebule, korenčka, peteršiljeve korenine,
  • vršiček timijana,
  • košček limonine lupine,
  • 4 zrna pimenta,
  • 0,5 dl vina ali kisa,
  • 50 g presnega masla.

Postopek
Z dobro uležanega stegna ali hrbta mlajše srne potegnemo kožice, ga nadrgnemo s soljo in na gosto pretaknemo s slanino. V kozici polijemo meso z vrelo mastjo, dodamo zelenjavo, dišave, kis ali vino. Medtem ko ga pečemo, ga pridno polivamo s sokom, ki se nacedi pri pečenki. Po potrebi prilijemo tudi nekaj žlic vrele vode. Ko je meso mehko, odlijemo maščobo, ga polijemo s presnim maslom, prilijemo malo vina in juhe, povremo in sok precedimo na zrezano meso na krožniku. Pečemo ga približno uro in pol do dve uri. Postrežemo z maslenimi paštetkami in pretlačenimi brusnicami, pomešanimi z rdečim vinom.