Film Lovski psi ptičarji

V ZLD Ljubljana smo se že četrto leto lotili izdelave lovsko kinološkega filma, tokrat o psih VII FCI skupine, ptičarjih. Ubrali smo podobno pot kot pri prejšnjih filmih o drugih pasemskih skupinah, le da smo tokrat več časa posvetili vzgoji in šolanju psov, saj gre za pse, ki morajo na preizkušnjah pokazati široko znanje za vsestransko uporabnost v lovu.

Vzgoja pa se ne začne šele v določeni starosti, temveč takoj ko psa pripeljemo domov, oziroma že v leglu pri vzreditelju. Zato sta v filmu tudi pogovora z enim od mlajših vzrediteljev pri nas in s kinološko sodnico in vzrediteljico, ki sta pojasnila potrebna ravnanja z mladimi psi. Seveda smo na podoben način kot v prejšnjih filmih predstavili tudi najštevilčnejše pasme te skupine v rokah Slovenskih lovcev, tako da bo tudi iz estetskega vidika morebitnim bodočim vodnikom lovcem lažje pri odločanju o nabavi štirinožnega lovskega pomočnika in prijatelja. Gledalce smo seznanili tudi s potrebnimi preizkušnjami, ki jih bodo morali vodniki s psi teh pasem opraviti. Seveda pa v enem filmu ni možno zajeti vsega tega v detajlih, zato se bodo morebitni bodoči vodniki posluževali tudi ustrezne literature in pomoči kinoloških strokovnjakov.

Brez omembe naše najstarejše kinološke organizacije, Kluba ljubiteljev ptičarjev seveda ni šlo, saj že od leta 1921 skrbe za popularizacijo teh žlahtnih pasem. Snemanje je potekalo kot običajno pretekla leta. Prilagajali smo se vremenu in koledarju dogodkov, občasno, po pravici rečeno zelo redko, pa tudi kakšni pasji muhavosti. Brez pomoči prijateljev vodnikov psov je tak projekt težko izvesti, zato jim je potrebno priznati velik delež zaslug, da je film dočakal luč sveta in se predpremierno predstavil pred izbranim občinstvom v lovskem domu LD Ig, za kar jim gre tu zahvala. Pozitivni odzivi občinstva, med njimi tudi predstavnikov naročnikov so uspeh projekta potrdili.

Film si je možno ogledati na YouTube kanalu FLOV TV v seznamu Lovska kinologija ali direktno na naslovu https://youtu.be/SaSXAa2jDiQ.

Kot vsako leto doslej je tudi letošnji film narejen pod Creative common licenco, ki dovoljuje presnemavanje in distribucijo tega filma pod pogojem, da se ga ne spreminja, da se navede avtorje in da se z njim ne služi! Tudi vsem LKD-jem bo komisija za lovsko kinologijo posredovala izvod filma in pričakovati je, da bodo ti omogočili svojim članom priti do svojih izvodov. Namen teh filmov je, da dosežejo čim širši krog gledalcev in tako propagirajo tako lovsko kinologijo kot našo lovsko zvezo samo.

Marijan Likar