Kako lahko Ti varuješ naravo?

Marsikdo je pogosto nejevoljen, ker je prepričan, da prostoživeče živali posegajo v človekov prostor, a v resnici je obratno – človek se je zavestno odločil, da bo razširil svojo kulturno krajino in je tako še globlje posegel v prostor prostoživečih živali. Zato mora biti pripravljen na sobivanje s prvotnimi naseljenci – prostoživečimi živali. Te so prestrašene, če pohodniki povzročajo hrup, v stiski so, ko se za njimi podijo psi, zmedene, ko naletijo na kupe smeti v divjih odlagališčih, in šokirane, ko se sredi vsega lepega konča njihov divji svet in jih preseneti cesta z drvečim avtomobilom. Da, človek je nedvomno skrčil naravni prostor vsem prostoživečim živalim, zato mora biti pripravljen na kompromise.

Spoštovani ljubitelj narave!

Gotovo je tudi Tvoja želja, da ohranimo pestrost življenja v gozdovih, na poljih, v gorah, potokih, rekah in mokriščih. Pomagaj nam to zagotoviti s pravilnim in aktivnim odnosom do narave.

• Na sprehodih v naravi ostajaj na poteh in stezah ter ne vznemirjaj živali v njihovem naravnem okolju.
  • Varuj svoje ter življenja divjadi in upoštevaj omejitve hitrosti na označenih prehodih za divjad.
  • V vsakem psu dremlje lovski nagon, zato svojega štirinožnega prijatelja pelji v naravo na vrvici. To še posebno upoštevaj od pomladi do jeseni, ko živali valijo, polegajo in vodijo mladiče. Enako se obnašaj tudi ob zaraščenih bregovih voda, kjer vali mnogo vodnih ptic.
  • Ne dotikaj se mladičev v naravi, še posebno srnjadi, ker lahko s tem povzročiš, da jih mati zapusti.
  • Upoštevaj prepoved kurjenja v naravi, predvsem na zaraščenih in zaraščujočih površinah, ki vsej mali divjadi nudijo kritje, hrano in varen prostor za vodenje mladičev.
  • Poskrbi, da bodo prišle v zavetišče vse najdene, poškodovane in oslabljene živali ter njihovi osiroteli mladiči.
  • Ne onesnažuj narave! Iz nje odnesi vse, kar si tja prinesel.
  • Poskrbi za zimsko krmljenje ptic.
  • Zavedaj se, da je vsako živo bitje čudež narave in da so nekatera bitja že zelo ogrožena.
  • Tudi Ti prispevaj k ohranitvi narave.

Zloženka Varujmo naravo

Varujmo_naravo.pdf