Z lovcem na botanični sprehod

Na tradicionalnem Botaničnem poletnem sprehodu s Florjanom, nas je tokrat pod Sv. Trojico spremljal tudi lovec, predsednik Lovske družine (LD) Pivka, Sandi Šenkinc. To je bila druga od treh akcij Študijskega krožka MI IN ZVERI, v sodelovanju z Zavodom za turizem Pivka.

Foto: Marjeta Marinčič

Na sprehodih v naravo se vedno nahajamo tudi na območju, s katerim trajnostno gospodari z divjadjo, v skladu z načrti lovskoupravljavskega območja in letnega načrta lovišča, upravljalka lovišča, na današnji lokaciji LD Pivka.

Divjad je prisotna v našem okolju vsepovsod, zato srečanja s prosto živečimi živalskimi vrstami v naravi niso redkost, na Pivškem tudi z zvermi. Sandi je poudaril, na kaj naj bodo sprehajalci pozorni, poleg rastlin, da bo doživetje narave varno za nas in živali ter še bolj zanimivo in celovito.

Foto: Marjeta Marinčič

Lahko opozarjamo nase, če nam je nelagodno, a ne povzročajmo hrupa in ne plašimo živali, ki so tu doma. V poletnem času naj bo pozornost sprehajalcev še posebej usmerjena k mladičem. Morda se odrasla žival ne bo takoj umaknila, čeprav vas vidi; morda ima v bližini mladiča? Tudi v primeru, da zagledate samega mladiča v travi, storite isto. Tiho se umaknite in pomagajte pri ohranjanju naravne dediščine.

Zavedajmo se možnih srečanj z zvermi, a ne povzročajmo panike. Mirujmo, če zagledamo žival in uživajmo redek privilegij. Žival se bo sama umaknila ali pa se počutila mirna. Mi pa… Zagotovo nam bo srce ob takšni priložnosti razbijalo, saj je videti žival v svojem okolju neprecenljivo, zato potrpežljivo in mirno opazujmo.

Kdor se podaja v naravo, naj ima osnovne informacije o območju, na katerega vstopa. V medijih se izpostavlja predvsem konfliktne situacije srečanj z divjadjo. V Študijskem krožku MI IN ZVERI smo k ozaveščanju javnosti glede občutljive tematike sobivanja z divjadjo, pristopili vsebinsko, na pozitiven način, s konkretnimi predstavitvami  na terenu, povezano z uporabniki prostora Občine Pivka.

Pri tem nas podpira in z nami sodeluje lovska krovna organizacija Lovska zveza Slovenije. Zahvaljujemo se predsedniku LD Pivka Sandiju Šenkincu, predsedniku LZS Alojzu Kovšci, Gregorju Bolčini, Urši Kmetec in ostalim in sodelavcem LZS za sodelovanje.

Marjeta Marinčič

Foto: Marjeta Marinčič
Shrani permalink.

Comments are closed.