10. tabor mladih SKZLD Celje

Letošnji, že 10. tabor mladih smo v Savinjsko-Kozjanski zvezi lovskih družin (SKZLD) Celje organizirali od 22. do 24. avgusta. Tako kot vsa leta do sedaj, smo ga tudi letos izvedli s pomočjo prizadevnih članov Lovska družina (LD) Rečica pri Laškem.

Foto: SKZLD Celje

Na  tabor je bilo prijavljeno 19 otrok, med njimi šest deklet, iz različnih krajev celjske regije. V času tabora smo bili  nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju, kjer nas je oskrbnica Breda razvajala ves čas nastanitve. Na letošnjem taboru je sodelovala tudi Valentina Šmid, članica LD Bohor Planina pri Sevnici, ki se je izkazala kot odlična pomočnica strokovnemu tajniku zveze, ki je kot vodja tabora bdel, da je vse potekalo tako, kot je treba.

Prav tako je bila letošnja novost tabora elektronska biatlonska puška, ki nam jo je posodila Lovska zveze Slovenije in se je izkazala kot zadetek v črno. Udeleženci so se lahko vse dni preizkušali v strelskih veščinah. Da smo zadevo popestrili, smo organizirali v četrtek in petek še medsebojno tekmovanje. Najboljši trije so za doseženi skupni rezultat prejeli medalje.

Dopoldanski čas prvega dne je bil namenjen predstavitvi lovstva kot dejavnosti, zgodovini lova, lovskega orožja, šeg in navad. V popoldanskem času so se seznanili z različnimi vrstami lovskih rogov, ki jih lovci uporabljamo pri lovu in drugih lovskih prireditvah. Na koncu sklopa predavanj prvega dne smo izvedli prvo krog tekmovanja z elektronsko puško.

Zvečer je bil z lovci organiziran večerni  izhod v lovišče, kjer so otroci iz visokih prež opazovali izstop divjadi na pašo. Vreme za čakanje in opazovanje je bilo idealno, saj so praktični vsi, ki so bili na prežah, videli divjad. Od velike divjadi predvsem srnjad in muflone, od male divjadi pa so videli lisico, jazbeca in zajce. Ta večer sta bili uplenjeni enoletna ovca in lisica. Zato smo izvedli še pozdrav lovini.

Naslednji dan je bil tako kot vsa leta do sedaj namenjen delu v lovišču in spoznavanju lovsko tehničnih objektov ter njihovem namenu. Po zajtrku smo se razdelili v tri skupine, ki so imele različne zadolžitve. Dve skupini sta odstranili dotrajani lestvi na dveh visokih prežah in jih zamenjali z novimi. Tretja skupina pa se je napotila v Kavškovo dolino, kjer je bilo že vse pripravljeno za postavitev senene kope, ki bo namenjena zimskemu krmljenju muflonov, s katerimi gospodari lovska družina. Najprej smo pograbili dve krmni njivi, ki sta v tej dolini, nato pa še seno, ki je bilo namenjeno za kopo.  Po kosilu je je bilo  predavanje, namenjeno  spoznavanju  naše divjadi.

Popoldanski sklop predavanj smo zaključili  s spoznavanjem drevesnih vrst in gozdnega ekosistema  na področju Šmohorja. Po zaključku predavanja pa smo izvedli še drugi krog streljanja z elektronsko biatlonsko puško. Najboljši rezultat obeh krogov tekmovanja so dosegli Tarik Mateuš, Maj Smole in Matic Gutsmandl. Kmalu je sledil  večerni izhod z lovci na preže. Tudi ta večer ta nam je bila Diana naklonjena. Uplenjeno je bilo jagnje muflona. Tako smo tudi ta večer imeli pozdrav lovini.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom LD Rečica pri Laškem, kjer so nas že čakali vodniki lovskih psov. Vodnik psa in dolgoletni kinolog Anton Savorgnani jim je predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še vaje iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je bil prikaz dela lovskega psa na umetni krvni sledi.  

Po zaključku kinološkega dela  je sledilo še streljanje z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Na strelišče so odhajali v parih, da je bilo zadoščeno vsem varnostnim ukrepom. Zmagala je Luna Cokan, druga je je bila Sarina Doler, tretji je bil Jan Hartl. Ker pa smo letos združili tekmovanje  v streljanju z elektronsko biatlonsko puško in MK v kombinacijo,  je bil vrstni red kombinacije naslednji: 1. mesto Jon Hartl, 2. mesto Matic Gutsmandl in 3. mesto Sorina Doler.

Foto; SKZLD Celje

Po končanem streljanju smo se vrnili k planinskemu domu, kjer so jih že čakali starši. Sledil je zaključek tabora. Prisotne je pozdravil predsednik SKZLD Celje Miran Freitag. V imenu LD Rečica pri Laškem, katere člani so v večernih urah peljali udeležence na preže, je starešina Klemen Cokan pohvalil vse udeležence tabora za disciplino. Strokovni tajnik Zdravko Mastnak, ki je bil z njimi vse dni tabora in skrbel, da je bilo tako kot mora biti, se je zahvalil za udeležbo in prizadevnost. Na koncu so vsi prejeli  priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši v streljanju z elektronsko puško so prejeli medalje, najboljši v kombinaciji pa pokal za prvo, drugo in tretje mesto. Sledilo je skupno kosilo, s katerim smo tudi zaključili letošnje druženje.

Letos smo tako zaključili 10. tabor mladih, ki se je vsa leta odvijal na planinskem domu na Šmohorju in lovišču LD Rečica pri Laškem. Mogoče smo se od ostalih taborov malce razlikovali. Nismo risali risb, kuhali golaža ipd., temveč smo več pozornosti namenili delu, ki ga lovci opravljamo skozi leto v lovišču. Zato je bil vsa leta drugi dan namenjen delu v lovišču. Tako smo v teh letih s pomočjo lovcev postavili 5 visokih prež, dve preži obnovili, postavili krmišče za muflone, izdelali lovsko stezo in  pomagali pri grabljenju krmnih njiv. Letos pa nam je uspelo tudi postaviti seneno kopo, za katero smo že pred tremi leti pripravili osnovo, vendar nam je vreme vsa naslednja leta preprečilo, da bi jo postavili.

Prav tako gre  na tem mestu zahvala prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so varno vodili udeležence taborov na visoke preže. Razen enkrat, nam je bila Diana vsa leta naklonjena. Posebej  bi se zahvalil članom Jožetu Gašperčiču, Boštjanu Šmercu in Roku Golobu, ki so vsa leta vpeti v izvajanje programa taborov. Hvala vsem, ki so priskočili na pomoč. Da smo s tabori dosegli namen, je razveseljiv podatek, saj smo dobili v tem času od vseh udeležencev taborov že devet izprašanih lovcev.

Zdravko Mastnak, strokovni tajnik SKZLD

Shrani permalink.

Comments are closed.