ZLD Novo mesto: lovski tabor mladih 2024

Zveza lovskih družin (ZLD) Novo mesto je v sodelovanju z Lovsko družino (LD) Šentrupert uspešno izpeljala že dvanajsti lovski tabor mladih.

Vhod v tabor. Foto: arhiv ZLD Novo mesto


Tabor je potekal od 23. do 25. avgusta v prelepi dolini vasi Draga pri Šentrupertu, ki jo po eni strani omejuje potok Bistrica, po drugi strani pa teče odcepljeni rokav Mlinščica, ki je nekdaj poganjal žago, danes pa napaja ribnik turistične kmetije. Nizvodno je veliko objektov, tako gospodarskih, društvenih in strojnih garaž, do tovarne za predelavo plastike, Plasta. Voda je tako čista, da je pitna, v njej pa prebiva nešteto rakov. Otroci so se v njej tudi kopali.

Na travniku pred lovskim domom smo postavili velik vojaški šotor, ki nam ga vsako leto dobrodušno posodi lovec Božo Jerčič, v katerem so si otroci uredili ležišča. Taborniki »Rod Mirne reke« so priskočili na pomoč s podlogami za spanje in z drugim šotorom, v katerem smo uredili kuhinjo in jedilnico. Vseh otrok na taboru je bilo skupaj 20 starih, od 5 do 14 let. Najmlajši Lovro jih je štel komaj 5, po znanju o živalih pa je bil neprekosljiv. Sedem je bilo deklic, ki jih je vodila Nina Pajk, in štirinajst dečkov z Aleksom Slakom na čelu. Nekaj malega je bilo tistih, ki so se tabora že udeležili, večina pa je bila na taboru prvič, kar je bil tudi naš namen z izbiro nove lokacije taborjenja. Iz zgodovine taborov smo ugotovili, da je kar osem otrok bivših udeležencev, že vstopilo v lovske vrste.

Improvizirana brv preko Mlinščice. Foto: arhiv ZLD Novo mesto

Največje delo so opravili domači lovci, ki so otroke vsak dan peljali tudi na ogled divjadi. Po vsakodnevnem razgovoru ob tabornem ognju so se pogovarjali o divjadi, ki so jo videli. Lovci so postavili tabor, skrbeli za vsa fizična dela, nočno varovanje otrok in za pospravljanje ob zaključku tabora. Preveč jih je, da bi vse omenjali po imenih, lahko pa jim izrečemo pohvalo in neizmerno hvalo v našem imenu in imenu otrok udeležencev.

Po izkušnjah preteklih let smo urnik dela usmerili predvsem v teme, ki so otrokom najbolj zanimive. O polhih in načinih lova je predaval Branko Tolar iz Dolenjskih Toplic, ki ima doma zanimivo in bogato zbirko gradiva, ki ga je delno predstavil tudi na taboru. O živalih, preživetju v naravi in obnašanju v naravi je predavala članica Upravnega odbora LZS. O pticah je predaval Marjan Jenko naš dolgoletni predavatelj in podpredsednik ZLD iz Šmarjete, o drevesnih in grmovnih vrstah, plodovih ter gobah je otroke podučil Marjan Grah iz ZGS. Risarsko delavnico je vodil Karol Zagorc iz Mirne Peči. Za streljanje z zračno puško je poskrbel Slavko Vojnovič, za streljanje z lokom pa načelnik tabornikov Andrej Tratar. Otroci so pod vodstvom mizarja Tomaža Zupančiča iz Trebelnega izdelali tudi vsak svojo ptičjo valilnico, ki so jo odnesli domov, da bo služila svojemu namenu. Eno valilnico smo, s podpisi vseh otrok, poklonili podžupanji občine Šentrupert, ki nas je na zaključku prijazno pozdravila in nagovorila.

Za fotografijo je skrbel Sandi Slak iz Mirne Peči, ki je bil tudi naš donator, tako kot tudi Marko Repše (podjetje Remos Novo mesto d.o.o.), Franc Frelih (Dana d.o.o.), Stanko Cvetan (MIM mesarstvo Mokronog) in Milan Grebenc (pekarna Bistrica). Lovec Miha Petrič je poskrbel za prevoze, dobavo lesa in potrebno orodje. V imenu ZLD Novo mesto in imenu otrok, vsem iskrena hvala. Kuhalnico je vihtel naš dobri kuhar Jože Lukuk, tudi lovec domačin, ki je bil očitno več kot dober, saj pritožb ni bilo, hrana, ki je bila izvrstna in obilna, pa se je porabila do zadnje žlice. Tabor sva vodila Stojan Vojnovič starešina LD Šentrupert ter Stane Gabrijel, strokovni tajnik ZLD Novo mesto.

Skupinska fotografija s starši ob zaključku tabora. Foto: arhiv ZLD Novo mesto

Ob zaključku smo udeležence tabora, starše ali njihove skrbnike pogostili z lovskim golažem, LD Šentrupert pa je postregla še s pečenim divjim prašičkom. Analizo tabora je podal tajnik ZLD Gabrijel. V zaključnem govoru je predsednik ZLD Novo mesto Franc Jarc pohvalil organizatorje, Andrej Novak je vse pozdravil v imenu LD, podžupanja občine Šentrupert Nataša Hribar pa je pohvalila vse lovce in sam dogodek, ki je bil namenjen najmlajšim. Obljubila je tudi pomoč lovski družini pri urejanju dokumentov lovskega doma, ki mu je po čudnem naključju poteklo gradbeno dovoljenje, kar je posledično taboru tudi otežilo delo, saj ni bilo tekoče vode in ne elektrike, lovcem pa preprečuje normalno opravljanje obvez in dejavnosti do države.

Vsi otroci so dobili spominske majice ZLD Novo mesto, pisno potrdilo in darilno vrečko s promocijskim, strokovnim ter zabavnim materialom LZS. LD Šentrupert je predsednik Jarc podelil pisno zahvalo in sliko medveda, olje na platnu, slikarke, udeleženke likovne kolonije iz preteklih let. Lovska dejavnost na vseh nivojih, je že zdavnaj presegla mišljenja ljudi o lovcih. In tabori, ki jih organiziramo so tisti, ki ponesejo naše delo v družbo. LD Šentrupert, ponosno naprej, enkrat bodo tudi v okoljevarstvenih institucijah ugotovili, da lovski dom in vse obveznosti, ki spadajo zraven za izvajanje koncesijskih pogodb z državo, ne sodijo v urbano okolje. Hvala vam in lovski zdravo!

Stane Gabrijel, ZLD Novo mesto

Shrani permalink.

Comments are closed.