Jezerski lovci na delovni akciji

Jezerski lovci so v okviru letnega programa 2024 Lovske družine (LD) Jezersko pokosili in očistili dva hektara pašnih površin na Staniču na višini dobrih 1300 metrov nadmorske višine. To opravilo redno letno opravljajo že več kot 40 let.

Foto: arhiv LD Jezersko

Na območju t. i. Komatevre ima upravljalno lovne površine LD Jezersko, ki na severu mejijo na državno mejo z Avstrijo. Celotna meja, s katero meji LD Jezersko poteka v dolžini 24 kilometrov, od Jezersko -Savinjskega sedla, preko Velike Koroške babe, mejnega Prehoda Jezerski vrh, Pristovškega Storžiča, Virnikovega Grintovca in vrhnjega dela Komatevre.

Na t. i . lokaciji »Stanič« je LD Jezersko v letu 1979 postavila lovsko kočo za strokovno in aktivno ter varno izvajanje lovskoupravljavskega načrta. Je pa to območje v veliki meri izpostavljeno tudi dvodomni prostoživeči divjadi, ki dnevno – še posebej poleti in pozimi aktivno prehaja na Jezersko stran iz Avstrije in obratno.

Ko se je postavila lovska koča, je LD opravila na tem območju številna očiščevalna dela, obnovila lovske naprave, preže, nekdaj tudi krmišča. In eno izmed opravil je bilo tudi, da se je na »Staniču« očistila zaraščena velika, nekdaj pašna površina. Osnovni namen je bil, da se z »novimi« pašnimi površinami tudi tako poskrbi za kvalitetno prehranjevanje divjadi. Pa tudi s preventivnim namenom, da se na ta način zadržuje divjad na tem področju, da se tako tudi zmanjšujejo škode po divjadi na poljščinah v dolini.

Foto: arhiv LD Jezersko

LD Jezersko združuje 55 delovno aktivnih in prizadevnih članov, s povprečno starostjo članstva 49 let. Na »čakanju« za lovske izpite pa je 10 kandidatk in kandidatov. Na letošnji delovni akciji se je za košnjo in odstranjevanje zaraščenosti zbralo dve tretjini članstva; nekaterim članom so se pridružili tudi sinovi in vnuki.

Za obstoj in nadaljnji razvoj lovstva na Jezerskem ni nikakršnih skrbi, da ne bi zmogli obvladovati sedanjih obveznih nalog in prizadevanj v skrbi za varstvo zavarovanih vrst in prostoživečih vrst divjadi. Lovci se tudi prizadevamo za obvladovanje spreminjajočih klimatskih razmer – visokih temperatur, topljenja in zgrinjanja snežno-ledeniških površin, ki so se nekdaj ohranile čez poletje do zime.

Tudi mi imamo vse več  nevšečnosti z vse bolj množično-agresivnim turizmom, pohodništvom po brezpotjih, pridobitniškim gobarjenjem, kar se odvija v največji meri po stečinah divjadi, s čimer se uničuje mir v naravi, povzroča plašenje živali in uničevanje narave. In tudi s to problematiko se po svojih močeh prizadeva in trudi LD Jezersko, s tem, da bi dosegli kar najbolj kulturno naravovarstveno ozaveščanje obiskovalcev v občutljivi gorski naravi z nasveti, opomniki pa tudi neposrednimi opozorili.

France Ekar

Shrani permalink.

Comments are closed.