LD Mala gora praznovala 70. letnico delovanja

Draga Lovska družina (LD) Mala gora! Vse najboljše za tvoj 70. rojstni dan. Tvojim članov pa dober pogled in lovski blagor!

Foto: arhiv LD Mala gora

Pri lovskem domu LD Mala gora v Željnah  je 14. septembra 2024 potekala slovesnost ob 70. obletnici delovanja LD Mala gora. Zbranim lovcem in drugim gostom so se pridružili podpredsednik Lovske zveze Slovenije Miran Štrukelj, predsednik Zveze lovskih družin (ZLD) Kočevje mag. Branko Zlobko, predsednik Lovskega kinološkega društva (LKD) Kočevje Lovro Tomšič ter podžupan občine Kočevje Gregor Košir in predstavnik vaše skupnosti Janko Car.

S svojo prisotnostjo so polepšali praznovanje predstavniki vseh lovskih družin v ZLD Kočevje in njihovi praporščaki s prapori ter predstavniki pobratene LD Mala Nedelja. K slovesnemu dogodku so dodali svoj prispevek tudi Skupina rogistov ZLD Kočevje in Pevski kvartet ZLD Kočevje. Gospa Lavra je vse skupaj povezala v prekrasno celoto.

Ob tej priložnosti smo častno upokojili stari prapor LD Mala gora, ki nas je simbolno združeval vse od leta 1961, bil z nami na lovskih slovesnostih in ob slovesu lovskih tovarišev, ki so od nas odšli v večna lovišča. Vsa ta leta so ga ponosno in spoštljivo nosili naši praporščaki. V zahvalo bo dobil častno mesto v našem lovskem domu.

Naš novi prapor, katerega je v imenu botrstva občine Kočevje našemu praporščaku predal podžupan občine Kočevje, je bogato okrašen s spominskimi žebljički in lepim vezenjem. Ni šlo brez podelitev zahval vsem, ki so s sodelovanjem ali z donacijami prispevali k  slovesnosti ter razvitju novega prapora. Zaslužnim članom so bila podeljena  priznanja ZLD Kočevje ter odlikovanja Lovske zveze Slovenije. Ob tej priložnosti je ZLD Kočevje odlikovala LD Mala gora z zlato lovsko plaketo.

Starešina LD Mala gora Srečko Nusdorfer je poudaril, da smo lahko ponosni na prehojeno pot malogorske družine, ki je bila polna uspehov: “Delo, ki ga opravljamo lovci pri uresničevanju namenov in nalog lovstva kot naravovarstvene dejavnosti, pri ohranjanju naravnega okolja, vrstne pestrosti divjadi in prostoživečih živalskih vrst ter  delo na društveno-organizacijskem, ekonomskem, kulturnem in publicističnem področju, nam je lahko v zadoščenje za naš prispevek, je lepo in plemenito. Zato se bomo tudi v bodoče zavzeto trudili  in uspešno opravljali naloge, ki so pred nami.”             

Lovišče LD deluje na področju Krajevne skupnosti Šalka vas v občini Kočevje, meri okrog 3.000 hektarjev lovne površine. Trenutno lovska družina šteje 70 članov, od tega imamo 3 pripravnike. LD Mala gora ima v lasti velik lovski dom z veliko dvorano, ki služi ZLD Kočevje za izvajanje izobraževanj in razširjenih sej, pa tudi drugim za namene druženja. V lasti imamo tudi lovsko kočo na Krenu, ki je v fazi obnove.

Lovišče meji z LD Kočevje ter z loviščem s posebnim namenom (LPN) Kočevsko, je izrazito kraškega značaja, pomanjkanje vode v vročih poletnih dneh je pogosto, zato je oskrba in priprava mlakuž za divjad potrebna. Naši največji cilji so ohranitev vseh vrst divjadi, pravilna številčnost na zmogljivost lovišča, ohranitev dobrih odnosov z ostalimi uporabniki prostora, posebno s kmeti, krajani ter skrb za okolje.

Goran Horvat, tajnik LD Mala gora

Shrani permalink.

Comments are closed.