Lovski golaž za dober namen na Furmanskem prazniku v Postojni

V Postojni je julija potekal 31. furmanski praznik, na katerem so že tradicionalno sodelovali predstavniki lovskih družin Brkinov, Krasa in Notranjske. Letos so se v kuhanju lovskega golaža pomerili predstavniki LD Bukovje, LD Črna jama, LD Gradišče Košana, LD Planina in LD Prestranek. Prijateljsko druženje predstavnikov lovskih družin se nadaljevalo z zaključnim srečanjem v mesecu septembru pri lovski koči LD Črna jama.

Člana ekipe LD Gradišče Košana v ospredju in odprte kuhinje ostalih ekip v ozadju. Foto: Tjaša Žgur

Organizacijo kuhanja golaža na furmanskem prazniku že od vsega začetka vodi Janez Posega, ki je tudi član LD Črna Jama. V zadnjih letih pa je njegova desna roka in nepogrešljiv pri koordinaciji Dušan Tomšič iz LD Javornik Postojna. Golaž so v začetnih letih praznovanja kuhali župani okoliških občin, nato pa je Janez predlagal, da bi k sodelovanju povabili lovske družine. Zmagovalna ekipa zastopa Postojnsko-Bistriško zvezo lovskih družin na mednarodnem bienalnem sejmu lovstva in ribištva v Gornji Radgoni. V zadnjih letih ima dogodek tudi dobrodelno noto, saj zbrana sredstva namenijo Zvezi Sonček (Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije). V letošnjem letu smo skupaj zbrali 176,00€.

Kuharsko ekipo LD Bukovje je v sestavi Antona Bajca in Mitja Januša vodil šef Srečko Česnik. Večkrat so se že udeležili tekmovanja v kuhanju golaža na Furmanskem prazniku, sodelovali pa so tudi v Gornji Radgoni, kjer so pred leti osvojili 2. mesto v kuhanju lovskega golaža. LD Črna jama se tekmovanja v kuhanju lovskega golaža na Furmanskem prazniku udeležuje že dolga leta. Slavko Posega je letos kuhal golaž, za ogenj pa je poskrbel Aleš Doles. Franc Udovič, Andrej Logar in Jure Šebenik so predstavljali ekipo LD Planina. Franc je prevzel vlogo šefa kuhinje, Andrej je bil njegova desna roka, za stike z javnostjo, kot so se pošalili, pa je bil odgovoren Jure.

Tudi LD Prestranek se je že večkrat udeležila tekmovanja na Furmanskem prazniku. Letos sta družino predstavljala šef Janez Dedek in njegov pomočnik Danimir Žunić. Prvič pa se je tekmovanja udeležila LD Gradišče Košana, ki je v šestčlanski zasedbi po mnenju komisije skuhala najboljši lovski golaž. Šef Andrej Mekina je vodil kuharsko ekipo v zasedbi: Aleksander Dekleva, Boštjan Kaluža, Andraž in Žan Volk ter Gregor Železnik. Z glasbeno spremljavo v dopoldanskem času so poskrbeli tudi za prijetno vzdušje med ekipami in obiskovalci.

Zmagovalna ekipa ob podelitvi priznanja. Foto: Tjaša Žgur

Predsednik Turističnega društva Postojna Srečko Šajn, je podelil priznanja vsem sodelujočim, čestital zmagovalcem in v zahvalnem govoru poudaril, da je že tradicionalno prostovoljno vključevanje predstavnikov lovskih družin pomemben del spremljevalnega programa Furmanskega praznika v Postojni.

Prijateljsko druženje, nova in stara poznanstva sodelujoče lovske družine običajno nadaljujejo v septembru. Tudi letos so se septembra predstavniki LD srečali v lovski koči LD Črna jama, kjer so ob prijateljskem druženju degustirali lovski golaž, pripravljen iz petih različnih golažev kuhanih na furmanskem prazniku v letošnjem letu. Dolga tradicija sodelovanja in druženja predstavlja pomemben dejavnik utrjevanja vezi med lovskimi družinami na Postojnsko-Bistriškem koncu.

Tjaša Žgur

Shrani permalink.

Comments are closed.