Rezultati natečaja za izbiro fotografij prostoživečih živali za koledar LZS 2025

Lovska zveza Slovenije (LZS) je pripravila javni nagradni natečaj za izbiro fotografij prostoživečih živali za koledar LZS 2025. Razpisni pogoji so bili objavljeni v reviji Lovec (4/2024).

Izbrane fotografije za koledar LZS 2025.

Na natečaju je sodelovalo sedemindvajset različnih avtorjev, ki so skupno poslali 199 fotografij. Komisija za izbor najboljših fotografij Javnega nagradnega natečaja za izbiro odličnih fotografij prostoživečih živali za koledar LZS 2025 v sestavi Urša Kmetec, Igor Pičulin in Boris Leskovic je po končanem roku opravila izbor najboljših fotografij nagradnega natečaja skladno z razpisnimi pogoji.

Na natečaj so svoje fotografije poslali Sebastjan Zelič, Evald Mlinarič, Andrej Tomažin, Oton Naglost, Tine Strosar, Martin Uranič, Rok Kotnik, Gabrijel Mihevc, Stanko Jarm, Maša Napotnik, Vinko Peternelj, Marjan Cigoj, Janez Mihelič, Miha Robar, Miran Krapež, Matej Podrekar, Franc Bence, Jerca Bence, Sara Vojska, Martin Šolar, Alexander Voda, Anton Tratnik, Rok Štirn, Tjaša Dobnik, Zvonko Pavlič, Simon Budna in Natalija Pišec.

Osnovni izbor fotografij je opravil Igor Pičulin, ki je ocenil tehnično kakovost fotografij in možnost izreza posnetka. Komisija je nato na dopisni seji, ki je potekala med 5. in 9. avgustom 2024, izbrala trinajst fotografij, in sicer fotografijo za naslovno stran koledarja in dvanajst najustreznejših fotografij prostoživečih živali, ki jih je uvrstila v koledar LZS za prihodnje leto.

Za naslovnico koledarja LZS za leto 2025 je komisija izbrala fotografijo fazana, katere avtor je Rok Štirn, za koledarski del pa so bile izbrane naslednje fotografije (po mesecih): kozača Roka Štirna, ris Marjana Cigoja, lisica Marjana Cigoja, divji petelin Sebastjana Zeliča, poljska jerebica Andreja Tomažina, divji prašič Mihe Robarja, srnjaka Roka Štirna, jazbec Roka Štirna, navadni jelen Marjana Cigoja, rjavi medved Sebastjana Zeliča, zlati šakal Andreja Tomažina in gams Otona Naglosta.

Komisija je za prvo nagrado v višini petsto evrov izbrala fotografijo fazana Roka Štirna, drugo nagrado (tristo evrov) bo prejel Marjan Cigoj za fotografijo risa, tretjo nagrado v višini dvesto evrov pa si je po izboru komisije zaslužil Andrej Tomažin za fotografijo šakala.

Preostale izbrane fotografije za koledar bomo honorirali po ceniku Lovske zveze Slovenije. Ob fotografijah bodo objavljena imena in priimki avtorjev.

Avtorjem izbranih fotografij čestitamo, vsem pošiljateljem pa se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju.

Urša Kmetec

Naslovnica koledarja LZS 2025.
Shrani permalink.

Comments are closed.