Drugi tabor mladih LD Grgar

Dvodnevni tabor mladih je 14. in 15. septembra organizirala Lovska družina (LD) Grgar pod okriljem Zveze lovskih družin (ZLD) Gorica.

Foto: arhiv LD Grgar

Tabora, ki je potekal v lovski koči LD Grgar v Bitežu, se je udeležilo trideset otrok iz okolice Gorice. Prvi dan smo ob 9. uri sprejeli otroke. Starešina Aleš Širca jim je predstavil lovsko družino in pravila lovskega tabora. Člana LD Grgar Vojko Sanič in Dušan Čubej sta udeležencem predstavila lovstvo, divjad našega lovišča in lovsko opremo.

Foto: arhiv LD Grgar

Sledilo je kosilo. Gospa Darinka Pirnat in član Robert Marinič sta nam pripravila odlično pašto z divjačinskim ragujem.

Foto: arhiv LD Grgar

V popoldanskih urah so se nam predstavili sokolarji iz Furlanije (Diego Bigatton in hči Sofia Bigatton) in Krasa (Leo Zega). Predstavili so nam njihove ptice in pokazali delovanje teh ptic službeno in za lov.

Foto: arhiv LD Grgar

Sledil je ogled prež in zalaganje krmišč. Dobro smo opravili tudi to, saj je v nočnih urah prišel na obisk mladi medved.

Foto: arhiv LD Grgar

Proti večeru smo pripravili meso na žaru ter pomfri in zakurili taborni ogenj, ob ognju smo še poklepetali in šli počivat v šotore.

Foto: arhiv LD Grgar

Budilko so otroci nastavili nekam zgodaj … ob 5:45. Pospravili smo opremo v šotorih, nekaj minut posvetili osebni higieni in šli na dober slovenski tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, jabolka in čaj. Hvala članu Valterju Kavčiču, ki je sodeloval pri pripravi zajtrka.

Foto: arhiv LD Grgar

Drugi dan je bila na vrsti službena in lovska kinologija. Predstavila se nam je policija s policijskim psom. Veliko smo naučili o delu policijskih psov, otrokom je bilo prikazano praktično delo z njimi na pripravljenem poligonu ob koči. O lovski kinologiji je otrokom predaval Filip Pirnat.

Kmalu je bil čas za kosilo in naša najboljša kuharica Darinka in pomočnik Robert Marinič sta nas razvajala z odličnimi njoki z divjačinskim golažem.

Po kosilu smo šli na naše strelišče in se tam preizkusili v streljanju na tarčo z lokom in zračno puško pod mentorstvom in nadzorom Žige Juretiča in Filipa Pirnata. Odločili smo se, da bomo vadili tudi prihodnje leto.

Po streljanju je sledil kviz, ki ga je strokovno pripravil naš dolgoletni član Vojko Sanič. Odlično so je izkazalo vseh trideset otrok. Sledil je srečelov in vsi otroci so bili nagrajeni. V ponos nam je bilo, da so se otroci naučili o naravi in o stroki, ki jo preučuje. Če ne bodo postali lovci, pa bodo ti otroci zagotovo spoštovali naravo in živali.

Organizacija in izvedba: Aleš Širca, Dušan Čubej, Enea Cernic, Filip Pirnat, Robert Marinič, Valter Kavčič, Vojko Sanič, Žiga Juretič. Kuhinja: Darinka Pirnat. Oprema: Darko Zonič(Civilna Zaščita). Lokostrelstvo: Lokostrelski klub Šempeter. Sokolarji: Diego Bigatton (DMD Falconery s.r.l.), Leo Zega. Policijski psi: Boštjan(policija Gorica). Majčke: Serimania – Gorizia: Pokrovitelj: ZLD Gorica

Enea Cernic, LD Grgar