Novi lovski objekt rezultat dobrega sodelovanja med lovci in kmeti

Na območju Zgornjih Verjan, ki sodi med lovske revirje Lovske družine (LD) Dobrava v Slovenskih goricah, je neurje pred časom podrlo in uničilo visoko prežo za opazovanje divjadi. Namesto nje so ob robu Majeričeve njive postavili novo.

Novo prežo je izdelal lovec Zvonko Paluc iz Stanetincev, financirali pa so jo revirni lovci. Pod strokovnim vodstvom gospodarja LD Dobrava Vlada Steinfelserja in revirnega vodje Jureta Toša so novo prežo postavili kar v deževnem sobotnem dopoldnevu, kot so načrtovali. Nad strokovno izvedbo montaže je bdel mizarski mojster in lovec Danijel Hojnik. Čeprav je že kazalo, da bodo zaradi dežja morali postavitev predčasno zaključiti, so vztrajali tudi dežju navkljub.

Vlado in Jure, ki sta sicer tudi lovska čuvaja v LD Dobrava sta imela tokrat dobre pomočnike, saj so jima na pomoč priskočili Juretovi prijatelji  Borut, Boško, Filip, Matic in Sašo. Na koncu so bili vsi mokri, a dobre volje, kot se ob ‘likofu’ tudi spodobi. Vsi so se za krajši čas zadržali na domačiji gospodarja LD v Oseku.

Nova preža je izdelana iz povsem naravnih materialov in je ne samo uporaben lovski objekt za opazovanje divjadi in izvajanje lova, pač pa lep okras tega predela Zg. Verjan pod obronki Dobrave, ki je tudi izjemno bogat s srnjadjo. Zato mu lovci šaljivo pravijo kar ‘Kenija’. Poleg srnjadi se tod rade motovilijo tudi zvitorepke, ki tu in ta zaidejo v katerega od kokošnjakov na bližnjih kmetijah.

Preža v dobravški ‘Keniji’ takoj po postavitvi v Zg. Verjanah. Foto Jure Toš

Kmetje in lovci se zelo dobro razumejo in tudi lastnik njive, ugledni kmet Majerič, pri katerem se lovci večkrat ustavijo, je brez težav dal dovoljenje za postavitev nove preže. Tam, kjer lovci znajo najti skupni jezik s kmeti, ni težav. In to kljub občasnim manjšim škodah, ki jih povzroča srnjad zaradi objedanja trt v bližnjem vinogradu. Lepa beseda vedno lepo mesto najde in to velja tudi za zeleno bratovščino.

Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.